Detect unknown font

Font-font yang cantik dan kreatif selalunya akan digunakan untuk membentuk header. Tetapi, akan jadi masalah untuk menggunakan sesuatu font itu,jika hanya gambar font itu ditunjukkan, tetapi nama font itu tidak disertakan sekali.

Ini ada penyelesaian bagi korang yang suka sangat mengumpul koleksi font yang cantik dan menarik.

Syarat yang perlu ada sebelum korang mulai mencari nama font tu :-

1) gambar font

Contoh :- 

Gambar ini diperoleh dari google image search

2) mata digunakan untuk membaca artikel ini

3) 0.00000000001% dari akal untuk memahami isi kandungan artikel ini


Caranya :-

1) Pergi ke website INI

2) Upload gambar yang korang ada tadi/ atau letakkan link bagi gambar font itu



3) Tekan continue -> continue 

4) Hasilnya 
                                                
Mungkin akan ada 3,4,5 font yang seakan sama. Tetapi unknow font sudah berjaya ditemui. 

5) Solve.

6) Hasilnya mungkin bukan 100% tetapi ada keberangkalian yang tinggi untuk berjaya.

Encik Ji : tak kreatif. 



5 Komen untuk "Detect unknown font"

Sma la kita En Ji. saya pon x kreatif.
suka tengok header yang cantik2 tapi tak reti buat.

sama lah disini.. kalau nak edit mesti save template..

waah,terer. tak reti benda benda ni. huhu

nice..bru tahu..hehe..tp x suka font yg putar belit ni..suka yg simple tp cool

 
Copyright © 2014 JanganIgnore - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info
X